Обележавање Међународног дана чувара природе, СРП „Засавица“, 05. август 2022.

СРП „Засавица“, 05. август 2022.

У Визиторском центру Засавица, у организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрета горана – Сремска Митровица, управљача Специјалног резервата природе „Засавица“ и Асоцијације чувара природе Војводине и Србије одржано је обележавање Међународног дана чувара природе.

Бранкица Табак, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине у свом поздравном говору истакла је значај обележавања овог међународног дана и нагласила да је заиста битно посветити већу пажњу на чуваре заштићених подручја, имајући у виду њихову непроцењиву улогу у вршењу непосредног надзора над природним вредностима и очувању биодиверзитета у заштићеним подручјима на територији АП Војводине. Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе „Засавица“ се у име домаћина овог дешавања захвалио свим присутнима и нагласио значај сарадње чувара заштићених подручја и свих актера који раде на заштити, очувању и промоцији природе код нас, а и у целом свету.

Присутни су имали прилику да се у виду предавања упознају са актуелним стањем и могућностима сарадње чувара природе на националном и међународном нивоу, да се информишу о активностима на управљању и раду служби чувара заштићених подручја у Специјалном резервату природе „Засавица“ и Националног парка „Тара“, као и да погледају документарни филм „Чувари природе Војводине“, који приказује рад и активности чувара заштићених подручја у Војводини. Била је то одлична прилика за непосредан разговор, дружење и размену запажања и искуства са терена. Укупно је учествовало више од 40 чувара из 18 заштићених подручја у Војводини и Србији.

Међународни дан чувара природе се у свету обележава 31. јула, на дан када је 1992. године у Националном парку „Пик“ у Енглеској основана Међународна федерација чувара природе (International Ranger Federation-IRF), која се брзо развила и ширила и постала кровна организација за унапређење статуса и рада чувара природе, њихових формалних или неформалних група и организација широм света. Број партнерских организација тренутно износи око 100 које функционишу и раде у више од 50 земаља.