Обележено 15 година реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Поводом обележавања 15 година реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ данас је у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма одржана конференција коју је организовао Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине.

Циљ програма је да се подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини у васпитно-образовним установама и локалним заједницама на територији АП Војводине.

На конференцији се обратио покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, који је рекао да се улагања у заштиту животне средине у оквиру овог пројекта мере знањем које је пренето деци у основним и средњим школама.

„Преко 600 васпитно-образовних установа учествовало је у пројекту током ових 15 година, а око 14.000 деце стекло је знање о селекцији отпада, пошумљавању, озелењавању, климатским променама, управљању комуналним и другим врстама отпада, о томе шта значи здрава животна средина и чист простор око нас – да то првенствено значи здравље свих нас“, изјавио је Ерцег и истакао да едукација и систем вредности у погледу заштите животне средине прихваћен у раном узрасту јесу највећа корист.

Програмом „За чистије и зеленије школе у Војводини“ значај заштите животне средине деци се приближава на занимљив и забаван начин кроз игру и различите радове.

Подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и координаторка програма Бранкица Табак рекла је да је највећи значај у сарадњи између Покрајине и васпитно-образовних радника који настоје да приближе све обавезе и активности и скрену пажњу својим локалним заједницама.

„Ове године је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало смернице школама на који начин могу у своје програме и редован рад да укључе и неке до сада непримењене активности. Ми смо се због тога обратили васпитно-образовним установама са територије АП Војводине и препоручили да у свој постојећи програм рада уврсте и учешће у нашим активностима“, објаснила је подсекретарка Табак и додала да је као недостатак уочена незванична укљученост јединица локалне самоуправе, те да ове године настоје да озваниче сарадњу како би се општине и градови обавезали да помажу вртићима, основним и средњим школама у заштити природе.

Неки од представника васпитно-образовних установа рекли су да велики број школа учествује у овом пројекту, и да су неке од њих веома успешне и награђене за своје креативне програме. Истакли су значај овог програма и освешћивање младих о очувању животне средине на чему се ради од најранијег узраста.

Партнери у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, ЈП „Војводина шумеˮ, Покрет горана Војводине, представници локалних самоуправа и васпитно-образовних установа са територије АП Војводине.