Zasađene breze u Plankovoj bašti u Zrenjaninu

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić,  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa svojim saradnicima, i direktor “Vojvodinašuma” Roland Kokai danas su, u okviru “Nedelje za zeleniju Vojvodinu”, zasadili sadnice breza u Plankovoj bašti kod Kulturnog centra Zrenjanina.

Sekretar Galić je kazao da će AP Vojvodina uz pomoć “Vojvodinašuma” i “Srbijašuma” zasaditi blizu 10.000 sadnica – breze, crnog bora, hrasta i topole, na zelenim površinama oko javnih ustanova i objekata širom Pokrajine.

– Sadićemo, pre svega, u onim institucijama u kojima je Pokrajina osnivač, a to su u Zrenjaninu Opšta bolnica, Plućna bolnica i Gerontološki centar, a isto tako, ustupili smo jedinici lokalne samouprave 1.750 sadnica. Ovo je najšira akcija koja je u poslednjih nekoliko decenija sprovođena na teritoriji Vojvodine – rekao je on.

Direktor “Vojvodinašuma” Roland Kokai naglasio je da su danas u Plankovoj bašti zasađene breze, jer su one otporne na vremenske uslove i dobro podnose niske temperature, a s druge strane atraktivnog su izgleda i koriste se za oplemenjivanje gradskih površina. 

– JP “Vojvodinašume” prepoznalo je inicijativu pokrajinske Vlade i doniralo je 4.100 sadnica, a to će činiti i ubuduće svim zainteresovanim grupama, jer, zaštita životne sredine nema alternativu, a šume nisu značajne, već preduslov za opstanak čovečanstva – kazao je Kokai.

Ukazao je i na slabu pošumljenost u Vojvodini, svega sedam odsto, što je znatno ispod evropskog proseka i naglasio da se malo govori o značaju vetrozaštitnih pojaseva i da bi o tome trebalo podići svest ljudi.

Zahvaljujući pokrajinskom sekretaru i direktoru “Vojvodinašuma” što su danas izdvojili vreme i simbolično učestvovali u akciji sadnje, gradonačelnik Janjić je rekao da 1.750 ovih sadnica nije samo simbolična, već značajna donacija. 

– Pre svega zahvaljum im na tome. Moram reći i da je, pored toga, Grad Zrenjanin kupio još 6.000 sadnica, pretežno bagrema, i to na inicijativu pčelasrkih udruženja i naših pčelara koji traže medonosne vrste drveća, a zajedno sa njima ćemo ih uskoro i saditi – rekao je gradonačelnik. 

Podsetio je i da je tokom prošle godine, u saradnji sa lovačkim društvima zasađeno oko 10.000 sadnica u atarima grada i naseljenih mesta.

Zelena nedelja u AP Vojvodini (Novi Sad 02.12.0219, Zrenjanin 04.12.2019):