Јавни увид просторног и урбанистичког планирања

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine se stara o izlaganju na rani javni uvid i javni uvid prostornih planova čiji je nosilac izrade, odnosno o izlaganju regionalnih prostornih planova i prostornih planova područja posebne namene koji se nalaze na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, posle donošenja odluke o izradi prostornog plana javnost se preko ranog javnog uvida upoznaje sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, mogućim rešenjima za urbanu obnovu, kao i efektima planiranja. Pravna i fizička lica tokom trajanja ranog javnog uvida mogu podneti sugestije i primedbe.

U skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, posle izvršene stručne kontrole nacrt prostornog plana se izlaže na javni uvid. Nacrt prostornog plana sadrži tekstualni i grafički deo, sa definisanim pravilima uređenja, građenja i merama zaštite i unapređenja prostora. Pravna i fizička lica tokom trajanja javnog uvida u pisanom obliku mogu predati primedbe.

Cilj javnog uvida je da se građani informišu o planiranim rešenjima uređenja i upravljanja prostorom i da se obezbedi participacija svih učesnika u prostornom razvoju, javnog i civilnog sektora i građana.

Rani javni uvid i javni uvid prostornih planova