Obeležen Međunarodni dan čuvara prirode

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, u saradnji sa Javnim preduzećem „Palić-Ludaš“, upravljačem zaštićenih područja u okolini Subotice, u Vizitorskom centru Ludaš u Hajdukovu, na samoj obali Ludaškog jezera, organizovao je skup čuvara zaštićenih područja posvećen obeležavanju Međunarodnog dana čuvara prirode. Na samom početku skupa prisutnima se obratio dr Ratko Bajčetić, pomoćnik pokrajinskog sekretara i izrazio svoje zadovoljstvo da se ovaj dan obeležava i kod nas, imajući u vidu neprocenjiv značaj čuvara zaštićenih područja u borbi za zaštitu i očuvanje prirode i biodiverziteta. Zatim se, u ime domaćina obratila Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite prirode u JP „Palić-Ludaš“. Svoje pozdrave i reči podrške čuvarima iznela i dr Jadranka Lada Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Učesnici su pre radnog dela skupa imali priliku da isprate simbolično puštanje na slobodu šest mladih vetruški (Falco tinnunculus), koje su uz koordinisanu aktivnost Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode bile zbrinjene u Zoo vrtu Palić, do njihovog oporavka. Zahvaljujući čuvarima iz JP „Palić-Ludaš“ ptice su markirane ornitološkim prstenovima neposredno pre puštanja da bi se omogućilo praćenje njihovih kretanja. Tokom radnog dela skupa učesnici su ispratili više prezentacija na temi aktuelnog stanja čuvarskih službi u Vojvodini, rada čuvarske službe JP „Palić-Ludaš“, iskustva sa učešća na 4. Evropskom kongresu rendžera, održanog 2017. godine u Češkoj, kao i o predstavljanju uloge Međunarodne rendžerske federacije u podršci i pomoći čuvara prirode širom sveta. Skup je završen terenskim obilaskom Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“ pri čemu su prikazane najaktuelnije aktivnosti upravljača ovog zaštićenog područja na revitalizaciji vlažnih staništa u priobalnom delu jezera i drugih aktivnih mera na očuvanju prirodnih vrednosti. Ovaj skup je ujedno bila odlična prilika da čuvari iz različitih zaštićenih područja u Vojodini unaprede svoje teorijsko i praktično znanje, razmene iskustva i izazove sa terena i da započnu, odnosno ojačaju međusobnu saradnju u budućem periodu.

Međunarodni dan čuvara prirode se u svetu obeležava 31. jula, na dan kada je 1992. godine u Nacionalnom parku „Pik“ u Engleskoj osnovana Međunarodna rendžerska federacija (International Ranger Federation-IRF), koja se brzo razvila i širila i postala krovna organizacija za unapređenje statusa i rada čuvara prirode, njihovih formalnih ili neformalnih grupa, odnosno organizacija širom sveta. Broj partnerskih organizacija trenutno iznosi oko 90, koje funkcionišu i rade u 50 zemalja na šest kontinenata sveta.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će u buduće još veću pažnju posvetiti unapređenju čuvarskih službi i podržavati aktivnosti čuvara zaštićenih područja, imajući u vidu njihovu ključnu ulogu u neposrednom nadzoru i očuvanju prirodnog nasleđa naše zemlje.