Održan Seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama u Hajdukovu

U Mesnoj zajednici Hajdukovo (Subotica), održan je seminar za poljoprivrednike o invazivnim biljnim vrstama u okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Seminar je bio namenjen poljoprivrednicima iz okoline iz Subotice u blizini zaštićenih područja Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Subotička peščara, i Park prirode Palić u cilju edukacije o značaju praćenja i suzbijanja invazivnih biljnih vrsta, posebno ambrozije. Na seminaru su govorili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg, projekt menadžer koji je predstavio značaj i cilj projekta i Tatjana Đurić, koordinator projekta koja je prezentovala projektne aktivnosti  i dosadašnje rezultate u projektu. Klara Sabadoš, ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ukazala je na značaj invazivnih vrsta na globalnom i lokalnom nivou. Tamaš Vinko iz JP „Palić Ludaš“ prezentovao je rezulate mapiranja invazivnih vrsta u četiri zaštićena područja na severu Vojvodine, a Nataša Samardžić ispred Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad prezentovala je rezltate analize banke semena.

Vrednost ovog IPA projekta, čija realizacija je počela u januaru prošle godine i čiji je vodeći partner Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, iznosi oko 290 hiljada evra, od čega sa 85 odsto sredstava učestvuje EU fond. Planiran završetak realizacije očekuje se krajem septembara 2019. godine.

Osnovni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske-Srbija, sprovođenjem zajedničkih akcija u praćenju i mapiranju invazivnih biljnih vrsta i suzbijanju ambrozije.

U Vojvodini su obuhvaćena četiri zaštićena područja u pograničnom regionu: Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Subotička peščara, i Park prirode Palić, a u Mađarskoj Nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta.

Očekivani rezultati projekta ogledaće se kroz uspostavljen sistem monitoringa invazivnih biljnih vrsta, kao i suzbijenu ambroziju u pograničnom regionu na ukupno 270 hektara. Projekat treba da doprnese podizanju svesti u ovoj oblasti i uspostavljanju EKO mreže znanja i iskustava.