Pokrajinski sekretar Vladimir Galić govorio je danas na otvaranju Novosadskog sajma – 52. Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije tj. Međunarodnom sajmu LORIST

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić govorio je danas na otvaranju Novosadskog sajma – 52. Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije tj. Međunarodnom sajmu LORIST

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor otvorio je danas na Novosadskom sajmu 52. Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, koji zajedno sa sajmovima sporta i turizma, a koji počinju sutra, čine Međunarodne sajmove LORIST.

Predsednik Pastor ocenio je da ova prestižna manifestacija predstavlja novosadski, vojvođanski, srpski i regionalni brend. On je dodao i da je LORIST, pored velikog truda organizatora, sve ove godine održala velika lovačka i ribolovačka strast, kao i odgovoran odnos prema prirodi. 

„Potpuno je prirodno da se sajam lova i ribolova organizuje istovremeno sa sajmom ekologije, jer su te dve stvari neodvojive. Pokrajinska skupština i Vlada mandatimatima u nazad, a u skladu sa budžetskim mogućnostima, ulažu značajne napore u definisanje posebnih programa u odnosu na zaštitu voda, na pošumljavanje, zaštitu divljači. Mislim da možemo biti ponosni i na to što je ove godine Skupština AP Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade usvojila deklaraciju koja predstavlja vrednostno dugoročni politički dokumenat vezan za neophodnost zaštite životne sredine“, rekao je predsednik Pastor.

On je naglasio i  da su lov i ribolov istovremeno i privredna grana od koje je Republika Srbija prihodovala 5 miliona evra prošle godine, te da to ne predstavlja veliki iznos, ali predstavlja veliki potencijal za napredovanje u ovoj oblasti. 

„Zahvalio bih se i Mađarskoj državi što je prihvatila da bude zemlja partner ovogodišnjeg sajma. Mislim da je to izuzetno značajno, ne samo zbog popunjavanja onog okvira koji stvaraju dobri politički odnosi dve zemlje, nego i zbog toga što ne prolazi godina a da nemamo zajedničke projekte u oblasti zaštite prirode“, rekao je Pastor.

Po prvi put, zemlja partner ovogodišnjeg LORIST-a je Mađarska, a državni sekretar u Vladi Mađarske Atila Sinaj istakao je da je ova inicijativa prihvaćena i realizovana na obostrano veliko zadovoljstvo. 

„Naše dve zemlje razvile su duboko prijateljstvo i odnosi su na istorijskom maksimumu. Mađarska beleži veoma dobre rezultate u svim oblastima koje su u fokusu na LORIST-u, od lova to turizma, i želimo da svoja iskustva prenesemo Srbiji, na njenom putu ka Evropskoj uniji“, naglasio je Sinaj. On je istakao da je Budimpešta 2021. godine domaćin svetske izložbe, Međunarodnog sajma lova i prirode, pod sloganom „Ujedinjeni s prirodom“, te pozvao prestavnike Novosadskog sajma i sve zainetersovane da uzmu učešće u ovoj velikoj manifestaciji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je LORIST vezan za dolazak jeseni u naš grad i predstavlja jednu od najprepoznatljivijih izložbi Novosadskog sajma. On je dodao da je ove godine na LORISTU prisutno preko 500 izlagača iz 20 zemalja, te da se uspeh sajamskih manifestacija u Novom Sadu uvek pozitivno reflektuje na ekonomiju Grada, Pokrajine i cele Srbije. 

„Verujem da će posetioci moći da uživaju u onome što su im izlagači pripremili, i da ćemo svi zajedno da radimo na širenju svesti o tome da moramo biti fokusirani na očuvanje životne sredine, kao i na njeno unapređenje“, rekao je Vučević. 

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić naglasio je da je Sajam Lorist značajan i zbog predstavljanja aktuelnih projekata i razmene iskustava učesnika i posetioca Sajma. On je dodao i da ovaj sekretarijat postiže značajne rezultate u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, te da će uskoro biti predstavljeni i rezultati monitoringa zaštite životne sredine.

Pozdravljajući prisutne na otvaranju, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naglasio je da ova sajamska manifestacije iz godine u godinu beleži sve veći broj izlagača i zemalja iz kojih dolaze, a u snažnom uzletu je, pre svega, Sajam ekologije.