Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dodelio 110 miliona dinara za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, dodelio je danas ugovore lokalnim samoupravama sa teritorije AP Vojvodine, koje su putem konkursa ostvarile pravo na bespovratna sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine. Vrednost ovih ugovora je 110 miliona dinara.

Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, koji je istakao da će Sekretarijat na ovaj način pružiti finansijsku podršku za realizaciju ukupno 36 projekata u 27 lokalnih samouprava u AP Vojvodini.

„Reč je o dva konkursa, od kojih je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine, dok je cilj drugog usmeren na rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina. U okviru prvog konkursa smo izdvojili 60 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama u pripremi dokumentacije za konačnu realizaciju samih projekata – izgradnju prečistača ili kanalizacione mreže, što predstavlja jedan od elementarnih uslova za čistiju životnu sredinu“ istakao je Erceg.

Sredstva za podršku jedinicama lokalne samouprave za realizaciju projekata u cilju obezbeđenja stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrške ruralnom razvoju, stvaranja preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenja regionalnih dispariteta Sekretarijat je dodelio gradovima Zrenjaninu i Kikindi, i  opštinama – Žabalj, Odžaci, Titel, Apatin, Temerin, Kula, Žitište, Pećinci, Bela Crkva, Beočin, Opovo, Kanjiža i Nova Crnja.

„ Ukupno 50 miliona dinara Pokrajinska vlada je opredelila je i za realizaciju projektnih aktivnosti u oblasti rešavanja neadekvatnog odlaganja otpada.Deponije, generalno, predstavljaju najveće zagađivače, što pokazuju i razne studije i analize. Takva slika ne može biti više prihvaćena kao sastavni i uobičajeni deo našeg okruženja“, ukazao je Erceg i naglasio da je zadatak Sekretarijata u narednom periodu podrška uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom, a koji u Vojvodini već postoje na području severne Bačke i severnog  Banata sa sedištem u Oromu, koji daje značajne rezultate. Podršku će dobiti i postojeći sistemi, a cilj je i izgradnja novih transfernih stanica, što treba da doprinese smanjenju izdvajanja sredstava za ovakve aktivnosti jer se nadamo da će to biti jedan od benefita brige koju pokazujemo“, istakao je Erceg prilikom današnjeg potpisivanja ugovora za koje je rekao da su izuzetno važni, jer se bave rešavanjem najbitnijih problema u oblasti zaštite životne sredine u našoj pokrajini, pogotovo kada se osvrnemo na činjenicu da u Vojvodini postoji preko 400 divljih deponija.Rekao je i da je taj broj bio mnogo veći, ali da se adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom doprinosi  unapređenju u ovoj oblasti, odnosno smanjenju njihovog broja i sprečavanju nastanka novih.  

Ugovori za podršku u ovoj oblasti dodeljeni su gradovima – Zrenjanin, Pančevo, Sombor, Subotica i Novi Sad, i opštinama – Sečanj, Pećinci, Nova Crnja, Odžaci, Srbobran, Titel, Žitište, Žabalj, Opovo, Beočin, Sremski Karlovci, Novi kneževac, Novi Bečej, Bačka Topola, Senta i Plandište