Upravljačima zaštićenih područja u Vojvodini za tekuća ulaganja dodeljeno 12 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas sa upravljačima zaštićenih područja u Vojvodini ugovore ukupne vrednosti 12 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata za tekuća ulaganja. Na ovogodišnjem konkursu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine podržana su 23 projekta, s ciljem zaštite prirode i očuvanje biodiverziteta, kao i unapređenja stanja zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine.

„U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se na teritoriji AP Vojvodine ojača položaj zaštićenih prirodnih dobara i da se poveća površina koja je pod zaštitom“, istakao je Erceg i podsetio na to da trenutno u Vojvodini ima oko 6,98 odsto proglašenih površina pod zaštitom.

„Zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine radimo na tome da se još neka područja proglase za zaštićena, kao što su Kanjiški jaraši, Poloj, sliv reke Mostonge, Slatine srednjeg Banata i Slatine u dolini Zlatice“, naglasio je Erceg navodeći da će se na taj način površine pod zaštitom povećati za još četiri odsto.

Kako je resorni sekretar istakao, u narednom periodu je cilj da se pored unapređenja infrastrukture, zajedno sa upravljačima radi na promociji zaštićenih prirodnih dobara, kroz različite vidove edukacije, kako bi se građanima, pre svega deci i mladima, približilo ono što nam je priroda podarila.

„Nastojaćemo da povećamo sredstva za ovaj konkurs kako bi se ispunili i drugi zahtevi upravljača, ne samo tekuća, nego i druga kapitalna ulaganja“, kazao je Erceg dodavši da ekološki turizam sve više dobija na značaju i da je zbog toga važno da se obezbedi neophodna infrastruktura.

Sredstva na konkursu dobili su Javno preduzeće„Vojvodinašume“, Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, Vojna ustanova „Morović“, Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“, JKP „Zelenilo“ u Pančevu, Ustanova „Rezervati prirode“ u Zrenjaninu, JP „Komunalac“ u Bečeju, Ustanova za zaštitu prirode „Titelski breg“, Pokret gorana „Sremska Mitrovica“, Udruženje „Ekolespark“ u Starom Slankamenu, Turistička organizacija opštine Ruma, Lovačko udruženje Novi Bečej, „Horgas-Consult“ u Horgošu, Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ i Lovačko udruženje „Perjanica“.