Састанак пројектног тима у оквиру пројекта „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону“

12-13. 05. Бања Лука

Представници покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине учествовали су на редовном састанку Пројектног тима пројекта „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону“ (Upgrading of the waste management public service capacities in cross border regionсе), који се  реализује се у оквиру Инструмената за претприступну помоћ (ИПА програма) прекограничне сарадње Републике Србије (АП Војводина) и Републике Српске, БиХ. Домаћин састанка било је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске 12.5.2022. и 13.05.2022. године.

Састанак је наставак активности Пројектног тима с циљем да се анализира реализација пројекта у првој години имплементације и  извештавање пројектних партнера о извршеним обавезама и активностима. На састанку се разговарало и о досадашњој динамици пројекта, а извршен је и преглед достављене документације. Осим тога, на састанку је утврђена и динамика даљих активности у оквиру пројектних компоненти које ће имати за циљ јачање капацитета надлежних органа за заштиту животне средине у Републици Српској и АП Војводини, повећану ефикасност инспекције заштите животне средине, унапређењу система мониторинга и сарадње са еколошким невладиним организацијама у пројектном подручју.

Водећи партнер (апликант) на пројекту је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводина, а партнери у реализацији пројектних активности из Републике Српске су Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (ко-апликант 1), Републичка управа за инспекцијске послове – Инспекторат Републике Српске (ко-апликант 2) и Јавна научноистраживачка установa „Институт за заштиту и екологију Републике Српске“ Бања Лука (ко-апликант 3).

Пројекат је почео са реализацијом 05. априла 2021. године и траје до 04. октобра 2022. године. Укупни буџет пројекта износи 516.938,13 ЕУР, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 84,99 % или 439.345,71 ЕУР. 

Локације пројектних активности  Републике Србије је Сремски округ (Сремска Митровица, Шид, Инђија, Ириг, Рума, Стара Пазова, Пећинци), а у Републици Српској пројектне активности обухватају регију Бијељина – Зворник, са припадајућим јединицама локалне самоуправе (Бијељина, Зворник, Лопаре, Угљевик, Осмаци, Братунац, Милићи, Сребреница, Шековићи, Власеница и Хан Пијесак).