Свечана додела награда за најуспешније васпитно-образовне установе у пројекту „За чистије и зеленије школе у Војводини“ за 2021/2022

На завршној свечаности у холу Покрајинске владе данас су додељене награде представницима 46 најбољих васпитно-образовних институција са територије наше покрајине, у оквиру годишњег циклуса програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

Реч је о програму Покрајинске владе, који су пре 13 година покренули Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи са Покретом горана Војводине. Циљ је био да се у вртићима, школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини.

Ове године учешће у реализацији програма узело је 86 васпитно-образовних установа широм Војводине од којих су најуспешније награђене.

Координатор овог програма и подсекретар Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак истакла је уочи уручења награда да је у реализацији пројекта „За чистије и зеленије школе у Војводини“  остварен до сада највећи буџет намењен награђивању ученика, односно предшколских установа, основних и средњих школа са територије АП Војводине.

„Улагање у еколошку свест најмлађих наша је заједничка обавеза. Она проистиче и из Декларације о заштити животне средине, коју је усвојила Покрајинска влада, а какав приступ томе имају просветни радници који треба да едукују и оснаже најмлађе и ђаке у овој области, показује и њихово присуство у великом броју данас у Покрајинској влади“, истакла је подсекретарка Табак.

Она је указала на изузетан значај партнерства и сарадње у реализацији овог пројекта, а посебно је издвојила улогу васпитача и просветних радника, који су едукатори на првој линији у овом послу, јер су ту да осмисле све ваннаставне активности у вези са сензибилисањем најмлађих у области унапређења животне средине. Како је навела, када се размишља на овај начин – односно када се осим школског система укључимо и изван наставе интерактивно у еколошку културу и анимирамо децу да она могу локалном становништву да скрену пажњу на то како се чува природа, своје насеље и место – то говори пуно и о напретку и циљу овог пројекта.

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић подсетио је на то да је циљ овог пројекта, приликом његовог покретања 2009. године, било подстицање рада у области животне средине у васпитно–образовним установама на територији АП Војводине како би се допринело развоју свести деце, младих и одраслих на прихватању тога да сносе одговорност за коришћење природних и културних потенцијала средине у којој живе.

У школској 2021/2022. години награђено је укупно 46 васпитно-образовних установа, са територије 27 градова, односно општина: Бачке Тополе, Беочина, Куле, Новог Сада, Оџака, Суботице, Србобрана, Титела, Алибунара, Чоке, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Новог Кнежевца, Нове Црње, Панчева, Сенте, Зрењанина, Житишта, Ирига, Инђије, Мачванске Митровице, Сремске Митровице, Сремских Карловаца, Старе Пазове, Пећинаца и Руме.

Такође, награђено је и 7 наставника/васпитача које успешно учествују у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини од његовог почетка.

Награде су следеће: једнодневни излет у заштићеним подручјима у Војводини (НП „Фрушка гора“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“), обилазак Сремских Карловаца, вожња туристичким бродом катамараном по Дунаву и семинар за наставнике који реализује Покрет горана Војводине средствима покрајинских секретаријата који су партнери на програму. Покрет горана Војводине ће реализовати награде за 28 васпитно-образовних установа, као и семинар за наставнике. Јавно предузеће „Војводинашуме“ награђује 14 васпитно-образовних установа које ће имати прилику да посете заштићена подручја којима управља ово предузеће: СРП „Обедска бара“, СРП „Горње Подунавље“, СРП „Делиблатска пешчара“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“. Град Нови Сад, уз литературу и пригодан материјал, обезбеђује и озелењавање  четири школе на територији Новог Сада.

У овом пројекту учествује укупно девет партнера – шест секретаријата Покрајинске владе – Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, затим Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашумеˮ и Покрет горана Војводине.