Svečana dodela nagrada za najuspešnije vaspitno-obrazovne ustanove u projektu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za 2021/2022

Na završnoj svečanosti u holu Pokrajinske vlade danas su dodeljene nagrade predstavnicima 46 najboljih vaspitno-obrazovnih institucija sa teritorije naše pokrajine, u okviru godišnjeg ciklusa programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Reč je o programu Pokrajinske vlade, koji su pre 13 godina pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine. Cilj je bio da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini.

Ove godine učešće u realizaciji programa uzelo je 86 vaspitno-obrazovnih ustanova širom Vojvodine od kojih su najuspešnije nagrađene.

Koordinator ovog programa i podsekretar Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla je uoči uručenja nagrada da je u realizaciji projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ ostvaren do sada najveći budžet namenjen nagrađivanju učenika, odnosno predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine.

„Ulaganje u ekološku svest najmlađih naša je zajednička obaveza. Ona proističe i iz Deklaracije o zaštiti životne sredine, koju je usvojila Pokrajinska vlada, a kakav pristup tome imaju prosvetni radnici koji treba da edukuju i osnaže najmlađe i đake u ovoj oblasti, pokazuje i njihovo prisustvo u velikom broju danas u Pokrajinskoj vladi“, istakla je podsekretarka Tabak.

Ona je ukazala na izuzetan značaj partnerstva i saradnje u realizaciji ovog projekta, a posebno je izdvojila ulogu vaspitača i prosvetnih radnika, koji su edukatori na prvoj liniji u ovom poslu, jer su tu da osmisle sve vannastavne aktivnosti u vezi sa senzibilisanjem najmlađih u oblasti unapređenja životne sredine. Kako je navela, kada se razmišlja na ovaj način – odnosno kada se osim školskog sistema uključimo i izvan nastave interaktivno u ekološku kulturu i animiramo decu da ona mogu lokalnom stanovništvu da skrenu pažnju na to kako se čuva priroda, svoje naselje i mesto – to govori puno i o napretku i cilju ovog projekta.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević podsetio je na to da je cilj ovog projekta, prilikom njegovog pokretanja 2009. godine, bilo podsticanje rada u oblasti životne sredine u vaspitno–obrazovnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine kako bi se doprinelo razvoju svesti dece, mladih i odraslih na prihvatanju toga da snose odgovornost za korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala sredine u kojoj žive.

U školskoj 2021/2022. godini nagrađeno je ukupno 46 vaspitno-obrazovnih ustanova, sa teritorije 27 gradova, odnosno opština: Bačke Topole, Beočina, Kule, Novog Sada, Odžaka, Subotice, Srbobrana, Titela, Alibunara, Čoke, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Novog Kneževca, Nove Crnje, Pančeva, Sente, Zrenjanina, Žitišta, Iriga, Inđije, Mačvanske Mitrovice, Sremske Mitrovice, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Pećinaca i Rume.

Takođe, nagrađeno je i 7 nastavnika/vaspitača koje uspešno učestvuju u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini od njegovog početka.

Nagrade su sledeće: jednodnevni izlet u zaštićenim područjima u Vojvodini (NP „Fruška gora“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“), obilazak Sremskih Karlovaca, vožnja turističkim brodom katamaranom po Dunavu i seminar za nastavnike koji realizuje Pokret gorana Vojvodine sredstvima pokrajinskih sekretarijata koji su partneri na programu. Pokret gorana Vojvodine će realizovati nagrade za 28 vaspitno-obrazovnih ustanova, kao i seminar za nastavnike. Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 14 vaspitno-obrazovnih ustanova koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima upravlja ovo preduzeće: SRP „Obedska bara“, SRP „Gornje Podunavlje“, SRP „Deliblatska peščara“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Grad Novi Sad, uz literaturu i prigodan materijal, obezbeđuje i ozelenjavanje četiri škole na teritoriji Novog Sada.

U ovom projektu učestvuje ukupno devet partnera – šest sekretarijata Pokrajinske vlade – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, zatim Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.